„Островът на костенурките“ във Велико Търново

30.09.2022 (ПЕТЪК) ОТ 14:00 Ч. ДО 15:30 Ч.

„Венета Ботева“ Велико Търново

Продължителност: 1 ч 30 мин

Сдружение „Сторикечърс“ в партньорство с Дом за стари хора „Венета Ботева“ – Велико Търново
Представят: „Островът на костенурките – социален плейбек театър“

Плейбек театърът със своята функция на защитник и закрилник на личните истории на хората предлага защитено пространство за преработване на чувства и емоции.

Всяка разказана история носи в себе си ценните нюанси на уникалния емоционален свят на човека. Свързването между всички хора в публиката, с разказване на лично преживени истории, ни учи на това как функционира човешкият ум, за уникалните човешки аспекти на съществуването ни.

Включването на старите хората от домовете за настаняване в интерактивни дейности като разказвачи в плейбек представления ги прави съпричастни към изкуството, осмисля ежедневието им и създава предпоставки за позитивна промяна в нагласите им.

Нашата цел е да създадем възможности за активна интеракция между старите хора от една страна и социалните работници в Дом за стари хора „Венета Ботева“ Велико Търново, както и семействата от друга страна. Да създадем защитена среда за тях, в която да общуват, споделят и да се подпомагат чрез изкуство и креативни процеси. Да сътворим заедно творчески продукт, импровизационно представление с музикални форми в него чрез споделен креативен процес.

Представлението е по реални истории и се провежда в една защитена атмосфера на споделяне на наболели теми и емоции.

Наш сценарий е публиката. Техните разкази са спонтанно изиграни и озвучени от актьорите и музикантите на сцената. „To play it back” или да „върнеш обратно историята изиграна“, като дадеш на разказвача нова перспектива, нов поглед върху неговите търсения.

В представлението участват:
Водещ: Виолина Василева
Актьорски състав: Александър Евтимов-Шаманчето, Ина Гергинова, Мартина Велева, Яница Атанасова, Александър Чобанов, Мален Маленов
Музиканти: Константин Кучев

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.